Translation Services USA
Translation Services USA
Sök
  • Anders Thern

Den nya ekonomin Ver 2.0

1999 pratade ”alla” om "Den nya ekonomin" som byggde på att man värderade bolag på psykologiska faktorer, känsla med andra ord, och inte vinst som har varit den förhärskande värderingsgrunden tidigare.

Jag skulle vilja säga att vi är där igen. Eller har vi aldrig kommit ur det? I vilket fall som helst så anser jag att det idag finns helt orimliga värderingar. Dels beroende på att man värderar bolag som aldrig gjort vinst till fantasibelopp och dels beroende på att marknaden inte finns eller är mättad. Kan ett bolag som Spotify överleva med den mördande konkurrens som man har nu från tex Apple och Google? Till det kommer ett 100-tal andra bolag som har samma affärsidé. Sist men inte minst så kan man diskutera hur stor marknaden är och om inte ”alla” redan har ett musikstreamingskonto. Ungefär som ”alla” 1999 hade ett mobilabonnemang och som gjorde att luften gick ur marknaden för mobiloperatörer.Den nya ekonomin Ver 2.0


En reflektion jag gjort den senaste tiden är att "Den nya ekonomin version 2.0" handlar om något helt annat. Den handlar om att det finns helt nya sätt att göra affärer som slår undan benen på stora spelare.


Ett bra exempel är energibranschen. Att tjäna pengar att sälja energi såg jag som kassaskåpssäkert till för bara några månader sen. Nu när jag ser nya bolag dyka upp som bara har en App och en ”medlemsavgift” så tror jag att tex EON och Vattenfall riskerar att bli en ”Addo”. För de yngre läsarna så måste det förklaras. Addo gjorde världens bästa räknesnurror men behovet fanns inte längre när räknedosan kom och som dessutom såldes för en 10-del av priset efter något år. Med en global elmarknad och priset styrs av marknaden kommer det bli svårt för de traditionella energibolagen att göra påslag på energipriset när de nya elbolagen säljer till spotpriset och lever på medlemsavgiften. 


Vad gör man då? Jo man fortsätter höja nätavgifterna till den nivån att man tvingar fram ny teknik och/eller att någon stormrik entreprenör bestämmer sig för att ändra spelreglerna och distribuera el eller kanske annan typ av energi trådlöst. Kommer aldrig gå säger belackarna men jag är övertygad om att vi kommer hitta lösningar på det. Vad händer då … Kabom - rest in peace!


Detta är bara ett exempel. Och jag är övertygad om att det finns många stora bolag där ute som tror de sitter säkert men "Den nya ekonomin Ver 2.0" kommer att förändra alla branscher. Det skapar massor av möjligheter för alla vakna och lyhörda. Ta chansen, var med att utveckla världen och bli rik på kuppen!

2 visningar