Translation Services USA
Translation Services USA
Sök
  • Anders Thern

Jämställdhet är en förutsättning för bättre innovationer och utveckling

För mig har jämställd handlat om självklarheter som lika lön för samma arbete, lika möjligheter och skyldigheter samt inte minst samma rättigheter. Men sen då. Varför diskutera detta 2019 när ”alla” är på tåget? När jag ser vad Semcon gjorde våren 2018 och hur de tänkt har jag idag ändrat åsikt. De har sett konkurrensfördelarna och jag är imponerad över att de lyckats tänka utanför boxen och ta ett nytt grepp.

Semcon ville ha fler kvinnliga sökande till sina utannonserade konsulttjänster och då satte man ihop ett gäng kvinnor som kom fram till att det fanns en hel del produkter som inte utvecklats för kvinnor. Med andra ord inte heller av kvinnor. Man gick ut med en fråga på sociala medier och fick in över 500 tips på produkter som hade sett annorlunda ut om de utvecklats av kvinnor. Man gick igenom tipsen och bestämde sig för att välja ut en som de skulle göra bättre. Valet föll på dragkroken. En uppfinning som i princip sett likadan ut de senaste 80 åren. Helt otroligt när man tänker efter. Även jag som man har problem med tyngden, smuts och inte minst kontakten som på min bil sitter under bakskärmen. Snyggt att den inte syns men inte praktiskt.

Semcon satte ihop ett team på 8 kvinnor som efter en tid presenterade ett koncept/förslag där föraren inte ens behöver gå ur bilen för att koppla på ett släp.

Min reflektion är att även om jag ser mycket positivt på kvinnliga medarbetare i konsultbranschen, där jag verkat, så har jag mer sett det som ett sätt att skapa bättre arbetsklimat och bättre företagskultur. Men nu inser jag att den stora nyttan är viktigt för innovation och utveckling. Sent ska syndaren vakna. Det är en konkurrensfördel för att kunna hitta bättre lösningar på kundens problem.

PS. 30% fler kvinnor sökte till Semcons utannonserade tjänster och inte minst fick man spontansökningar från kvinnor vilket var ovanligare tidigare!


2 visningar